Planiranje prehrane – 7 razloga za usvojiti ovu vrijednu naviku

Svi bruje o planovima prehrane, ali rijetko se spominje samostalno planiranje prehrane. Ova vještina odličan je alat za usmjeravanje prehrane u željenom smjeru, a evo i zašto.

Kada imaš priliku o svom meniju promisliti prije nego što te tjedan povuče u kolotečinu, veća je vjerojatnost da će se na tvome tanjuru pronaći nutritivno bogatija hrana. Iako se kuhanje povezuje s kvalitetnijom prehranom, korist od planiranja možeš imati čak i ako ponekada jedeš izvan kuće.

Pri tome želim da imaš na umu koji je najvažniji aspekt planiranja. Trebaš pronaći način planiranja prehrane koji tebi najviše odgovara i u kojemu ćeš uživati. Fleksibilnost i konzistentnost ključ su uspjeha.

1. Planiranje prehrane potiče na promišljanje o vlastitim prehrambenim izborima

Mislim da se možemo složiti da danas živimo vrlo ubrzanim životima. Nedavno sam gledala francuski film Ljeto u Provansi u kojemu je glavni lik Paul, na pitanje koja je razlika između života u gradu i selu, rekao “U gradu se probudim i kao da odmah idem spavati, dok na selu imam priliku usporiti i uživati u svemu onome što je oko mene.” Osobno se slažem s njim, a taj ubrzani mentalitet trenutke mira čini luksuznima.

Rijetko možemo zastati i promisliti o onome što ćemo pojesti. Svjesno donijeti odluku. Djelujemo u trenutku, što je vrlo često onda kada smo već previše gladni i sposobnost donošenja promišljenih odluka je niska. Na planiranje prehrane možeš gledati kao na poseban trenutak koji ti omogućuje da se pobrineš za sebe i svoje bližnje kao i da naučiš ponešto o sebi i onome što tvoje tijelo treba.

2. Možeš poboljšati kvalitetu i raznolikost prehrane

Vratit ćemo se na trenutak u Francusku, ali ne na film. Prema istraživanju koje je provedeno s preko 40 000 građana Francuske, planiranje obroka povezuje se sa zdravijom prehranom i rjeđom pojavom pretilosti. Prehrana osoba koje su izjavile da redovito planiraju prehranu u većoj je mjeri bila raznolika i u skladu s prehrambenim smjernicama. Možda je to upravo posljedica toga što više pozornosti pridaju svojoj prehrani.

3. Planiranje prehrane rješava problem “Ne znam što kuhati”

Ustaneš se rano i odeš na posao na kojemu te dočeka izazov za izazovom. U jednom trenutku nazovu te iz škole i kažu da trebaš doći na razgovor o svome djetetu. Na kraju tog napornog dana dolaziš kući i shvatiš da te u hladnjaku ne čeka ništa. Kao šlag na torti, sada trebaš osmisliti što ćeš skuhati. Naravno, za sve što ti padne na pamet nemaš sve potrebne sastojke, a u trgovinu ti se ne ide.

Zvuči poznato? Nema potrebe dovesti se u tu situaciju. Planiranje prehrane smanjuje stres i oslobađa mentalni prostor za razmišljanje o nečemu drugom. Uz to, kada planiraš, neka jela možeš pripremiti dan ranije ili ih odmah namijeniti “za dva dana”.

4. Možeš uštedjeti vrijeme i novac

Nakon što uzmeš u obzir sve obaveze koje su pred tobom u narednom tjednu, tijekom planiranja prehrane možeš se odlučiti za dobro poznate recepte koji zahtijevaju kraće vrijeme pripreme. Uz to, neka jela mogu se pripremiti za nekoliko dana ili zamrznuti za neki drugi put, čime si oslobađaš prostor za druge aktivnosti, kao i prijeko potreban odmor.

Planiranje prehrane može pomoći i u uštedi. Naručivanje hrane i obroci u restoranima mogu biti prilično skupi. S druge strane, kuhanje kod kuće smanjuje te troškove, a planiranjem obroka s obzirom na aktualne akcije u supermarketima dodatno pogoduje novčaniku. Ne treba zanemariti niti smanjenje bacanja hrane do kojega će vjerojatno doći zbog toga što nakon dobroga planiranja nećeš kupiti hranu koja ti neće trebati.

5. Pomaže ti pridržati se pravila prehrane koje si postaviš

Želiš jesti voće između obroka; jedan od ciljeva ti je doručkovati svaki dan; ne želiš jesti u restoranu više od dva puta tjedno; ili nešto drugo. To su samo neka od pravila koja si svjesno ili nesvjesno postavljamo kako bismo se pravilno hranili.

Iako se na prvu čine strogima, u postavljanju ovakvih i sličnih pravila nema ništa loše, dok god u njima zadržiš ljubav prema sebi i određenu dozu fleksibilnosti. A planiranje prehrane. Ono ti može s većom lakoćom pomoći ostvariti te ciljeve.

6. Planiranje prehrane povezuje se s manjom vjerojatnosti za debljinu

Neosporiva činjenica je da okolina oblikuje nas i naše prehrambene navike. U okolini danas prevladava hrana koja je bogata mastima, šećerom i soli, odnosno ona koja pogoduje prejedanju i nakupljanju viška kilograma. Osobe koje su sudjelovale u programu za mršavljenje i redovito prakticirale planiranje prehrane izgubile su više kilograma i kasnije bolje održavale novu tjelesnu masu u odnosu na one koje to nisu činili nikada ili tek rijetko.

Ranije spomenuto francusko istraživanje također je utvrdilo poveznicu između planiranja prehrane i manjeg broja kilograma na vagi, osobito kod žena.

7. Sprječi impulsno biranje

Kada pregladniš, mozak ti automatski žudi za brzom energijom. Traži hranu koja će mu što prije osigurati ono što mu nedostaje. I tada donosimo ne tako promišljene odluke, odnosno posežemo za brzom energijom, poput šećera. Kako tome doskočiti? Naravno, planiranje prehrane dobar je alat i rješenje ovoga problema! Promišljenim planiranjem možeš spriječiti iznenadnu glad kao i osigurati da ti je nutritivno bogatija hrana, koja će zadovoljiti tu naglu žudnju, nadohvat ruke.

Zastani na trenutak i razmisli koji te od ovih 7 razloga motivira. Zapiši ih negdje i neka ti služe kao motivacija da se i ti okušaš u planiranju.

P.S. Ako još nisi, pretplati se na Okreni Žlicu mjesečni planer prehrane, koji ti može poslužiti kao podrška tvome planiranju.

Jedan odgovor o “Planiranje prehrane – 7 razloga za usvojiti ovu vrijednu naviku”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)