3 razloga zašto se hraniti zdravo

Ako si se nekada zapitala – „Koliko je pravilna prehrana zaista važna? Zašto ne bih svoje vrijeme i novac preusmjerila u nešto drugo?“ – nisi sama. Iako već osam godina proučavam utjecaj prehrane na zdravlje, i meni je ponekada potreban podsjetnik da ima smisla hraniti se zdravije.

Zato ću s tobom podijeliti svoja top tri razloga. Nisu spektakularni, niti to trebaju biti, ali su vrlo važni.

Problem današnje okoline

Učiniti dobru stvar vrlo često je teško… 

  • Nije lako imati redovite nutritivno bogate obroke. Trebaš misliti unaprijed i planirati. 
  • Nije lako odlučiti se kupiti orašaste plodove, više voća i povrća ili integralni kruh. Za njih često treba izdvojiti više novca. 
  • Nije lako odbiti komad kolača kada više nisi gladna. Kolač je fin, a uz to ponekada taj „ne“ koji moraš reći može nekoga povrijediti.

Volim o životnim odabirima razmišljati kao o putovanju rijekom. Ako se pustiš bez imalo truda, teći ćeš nizvodno, onako kako te svijet oko tebe usmjeri. Budući da živimo u kulturi koja podupire sjedilački način života i unos nutritivno siromašne hrane, pasivnim plutanjem niz rijeku najvjerojatnije ćeš ići u smjeru nepoželjnih navika – preskakanja obroka, pauza u pekari, večernjeg prejedanja. Jer oni su lakši.

S druge strane, ako odabereš živjeti drugačije, bolje, ubrzo ćeš postati svjesna da takav život zahtijeva više truda. To je kao kada rijekom kreneš uzvodno.

Upravo zbog toga potrebni su čvrsti dokazi da se isplati uložiti trud u težih put. Navest ću meni tri najvažnija, a potičem te da sama razmisliš o svojima i već danas ih zapišeš na papir.

Razlog broj 1 – štitim svoje zdravlje

Zdravlje je vrlo apstraktan koncept. Često ga ne shvaćamo sve dok se ne nađemo u situaciji kada je ugroženo, bilo da se radi o našem zdravlju ili zdravlju bližnjih. Ipak, ovo je vjerojatno najjači razlog zbog kojega se isplati plivati uzvodno.

Pravilna prehrana je ona koja tvojem organizmu daje dovoljno energije i sve potrebne hranjive tvari. Znaš li koliko ih je? Ukupno čak 14 vitamina i 14 minerala, a esencijalne su i omega-3 masne kiseline kao i pojedine aminokiseline iz proteina.

Dio hranjivih tvari gubi se u procesima prerade hrane, poput mljevenja brašna ili cijeđenja soka, pa je danas zbog velike zastupljenosti prerađene hrane vrlo lako unijeti dovoljno energije, ali ne i važnih nutrijenata. Koliko samo puta odabiremo pekaru umjesto zobene kaše za doručak?

Osim što je važno zadovoljiti temeljne potrebe, odabiranjem pravih namirnica kao i održavanjem zdrave tjelesne mase možemo utjecati na razinu upale u organizmu pa time i jačanje imuniteta. Primjerice, tijekom pandemije koronavirusa vitamin D i cink pokazali su utjecaj na jačinu simptoma.

Prehrana može zaštiti od pojave bolesti, ali i biti potpora dok se organizam nosi s bolesti. Tako dovoljnim unosom vlaknaste hrane, probiotika i tekućine podržavaš dobru probavu, dok vrsta masti i količina šećera u prehrani utječe na razine kolesterola u krvi. Uz to, simptomi nekih bolesti, poput vrlo prisutnih autominunih bolesti, u velikoj mjeri ovise o uravnoteženosti prehrani.

Razlog broj 2 – imam više energije tijekom dana

Vjerujem da ti je, baš kao i meni, vrlo važno koliko si produktivna i možeš li se uspješno nositi sa svakodnevnim izazovima. To uvelike ovisi o razini energije koju imaš u danu, a i na nju, uz druge faktore, može utjecati prehrana.

Hrana je gorivo organizmu, ali važno je s kojom ga vrstom goriva hranimo. Na razinu energije u danu može utjecati redovitost obroka kao i njihovi sastojci.

Neredovitost obroka može smanjiti fokus i produktivnost zbog toga što mozak ovisi o stalnom dotoku glukoze. U organizmu imamo tek ograničene zalihe glukoze u obliku glikogena. Više obroka u danu omogućuje obnovu zaliha, ali i izravno opskrbljuje mozak njemu vrijednom glukozom.

Međutim, razina energije ovisit će i o vrsti izvora glukoze. Složeni ugljikohidrati koji se mogu naći u cjelovitim žitaricama, povrću i mahunarkama omogućuju sporije otpuštanje glukoze u krv i njezinu stabilniju razinu. Uravnoteženi obroci koji uz ugljikohidrate sadrže i proteine i zdrave masti dodatno pomažu stabilizirati dotok glukoze krv i mozak.

Razlog broj 3 – osjećam se bolje

Svašta može utjecati na raspoloženje, od međuljudskih odnosa i poslovnih obaveza pa sve do prehrane, tjelovježbe i dobro prospavane noći. Neke od tih utjecaja možemo sami kontrolirati, a prehrana je jedna od njih.

Prehrana je jedan oblik brige o sebi.

Prehrana bogata hranom biljnoga podrijetla, poput voća, povrća, cjelovitih žitarica, orašastih plodova i mahunarki, pokazala se stvarno važnom. Razlozi nisu još do kraja razjašnjeni, ali pretpostavlja se da je jedan od njih bogatstvo vitaminima B skupine i antioksidansima koji omogućuju bolji protok krvi kroz mozak, a povezuju se i s manjim rizikom od razvoja depresije.

Osim toga, voće i povrće osvježavajuće je zbog veće količine vode, ali i ugljikohidrata, a njihov unos povećava percepciju sreće, angažiranost u svakodnevnim aktivnostima i kreativnost.

Pravilna prehrana važna je i za bakterije koje se nalaze u crijevima, odnosno crijevnom mikrobiomu. Danas znamo da crijeva i mozak međusobno komuniciraju, a jedan od načina je upravo putem molekula koje izlučuju crijevne bakterije. Uostalom, mikrobiom je mjesto gdje nastaje serotonin, hormon sreće.

Zaključak

Pravilna prehrana ponekada može biti pravi izvor frustracije. Nisi sama u tome. Ipak, znanost kao i ljudi oko nas svjedoče nam da se isplati detektirati probleme, ali i rješenja. Prehrana koja tvoj organizam pravilno podupire:

  • Štiti tvoje zdravlje,
  • Čini te energičnijom i produktivnijom.

Jesi li nekada osjećala nadutost iz nepoznatog razloga, primijetila da ti se razina energije jako mijenja kroz dan ili te muče povećan tlak i kolesterol? Američka akademija za prehranu i dijetetiku u ožujku obilježava nacionalni mjesec prehrane.

Kao najava tome tijekom veljače otvaram mogućnost kratkih besplatnih online konzultacija. Sve što trebaš napraviti je ispuniti obrazac u nastavku, a ja ću te naknadno kontaktirati da se dogovorimo oko termina.

Veselim se razgovoru s tobom! Do tada – Okreni Žlicu 🙂

Jedan odgovor o “3 razloga zašto se hraniti zdravo”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)