Jesu li tvoji novogodišnji ciljevi ostvarivi?

Početak je nove godine, što znači da si već postavila svoje novogodišnje ciljeve ili barem pomislila na njih. Kako bi bila sigurna da su postavljeni ciljevi, osobito oni vezani uz zdravlje i prehranu, zaista ostvarivi, donosim ti pet pitanja pomoću kojih možeš lako provjeriti.

Ako negdje usput shvatiš da nisi zadovoljna s postavljenim ciljevima, ohrabrujem te da njega ili njih preoblikuješ tako da postanu što više ostvarivi.

Krenimo!

1. Jesi li zahvalila na protekloj godini?

Prije svakog novog početka dobro je potaknuti osjećaj zahvalnosti za ono što je prošlo. Prisjeti se protekle godine i razmisli koje si sve male pobjede doživjela. Fokusiraj se na pozitivno.

  • Jesi li počela pripremati i nositi hranu na posao?
  • Jesi li ponovno krenula doručkovati?
  • Je li šetnja postala neizostavni dio tvoje pauze?

Istakni one odluke i trenutke na kojima si najviše zahvalna. Zastani na trenutak i proslavi ih. Upravo su oni dokaz da ti to možeš!

2. Je li cilj dovoljno jasan?

Jasnoća je jedan od ključnih uvjeta za postavljanje ciljeva koji su ostvarivi. Zato te potičem da sama sa sobom prvenstveno provjeriš znaš li što točno želiš ostvariti, a potom i koje korake trebaš poduzeti. Budi specifična što je više moguće, a cilj možeš učiniti opipljivim i ako mu pridružiš broj, odnosno učini ga mjerljivim.

Nije dovoljno napisati “Želim se hraniti zdravije“, “Želim smršaviti” ili “Želim se više kretati“.

Učini specifičnijim…

Primjerice, ako želiš poboljšati prehranu, možda ćeš si kao cilj postaviti jedenje redovitih obroka tijekom dana. Dodatno, cilj može biti redovito nošenje pripremljenog doručka i ručka na posao.

Ako je tvoja želja smršaviti, jedan od mogućih ciljeva je u svakom obroku polovicu tanjura napuniti voćem ili povrćem, ili svaki dan otići u 45-minutno brzo hodanje. Dodatno, možeš definirati koliko kilograma želiš izgubiti, ali pri tome budi realan. Nije dobro ići u ekstreme. Život je proces.

Možda se želiš više posvetiti svom zdravstvenom problemu. Ako imaš dijabetes i želiš poboljšati razine glukoze u krvi, možda ćeš si kao cilj postaviti obratiti se stručnjaku kako biste zajedno složili jelovnik baš za tebe.

Ovakvim postavljanjem ciljeva umjesto da svoju energiju trošiš na brigu o tome hoćeš li uspjeti ostvariti zadani cilj, usmjeravaš ju na pronalazak načina kako ćeš uspjeti.

3. Nalazi li se cilj među tvojim prioritetima?

Svatko od nas ima na raspolaganju ograničenu količinu vremena i energije. To nažalost znači da ne možemo ostvariti sve što poželimo. Prioritiziranjem određuješ što ti je važnije, odnosno odlučuješ se čemu ćeš posvetiti najviše svog truda i čemu ćeš, kada bude potrebno, reći “da”, a čemu “ne”.

To može značiti da ćeš ponekada morati odbiti odlazak na piće s prijateljima ako još nisi pripremila doručak i ručak za sutra. Odlučit ćeš se odbiti baku kada ti ponudi još jedan komad kolača. Trebat ćeš biti spremna izdvojiti novac za savjetovanje s nutricionistom, što može značiti uskraćivanje nekih drugih užitaka.

Zato ti predlažem da se zapitaš je li tvoj postavljeni cilj barem među top tri na popisu prioriteta. Je li rješavanje tog problema TEBI važno? Želiš li to ostvariti ili samo misliš da trebaš?

U postavljanju prioriteta, pa tako i ciljeva, tajna je u minimalizmu. U suprotnom će doći do kolizije među tvojim takozvanim prioritetima što će otežati ostvarivanje bilo kojeg zadanog cilja.

4. Jesi li spremna “pogledati se u ogledalo”?

Kako bi ostvarila bilo koji cilj, potrebno je na neki način promijeniti ponašanje, a kako bi promijenila ponašanje, trebaš pogledati gdje se trenutno nalaziš. Tko si ti sada?

Recimo da je tvoj cilj smršaviti. Prije nego što kreneš poduzimati bilo kakve korake, bilo bi dobro kritički proučiti što sada radiš, a vodi te dalje od cilja.

  • Preskačeš li obroke zbog čega se prejedeš kasnije u danu?
  • Jedeš li prečesto u restoranima?
  • Držiš li slatkiše i grickalice uvijek nadohvat ruke?

Ovo nije nimalo lako i u procesu budi nježna prema sebi. Razmišljaš o promjeni što znači da su sve one mane na koje naiđeš u ovoj refleksiji zapravo potencijalna odskočna daska prema ostvarivanju cilja. Što više toga detektiraš da je potrebno promijeniti, to će ti biti lakše postaviti jasniji cilj i korake prema njegovom ostvarivanju.

5. Vjeruješ li u sebe?

Naposljetku, za ostvarivanje bilo kojeg cilja vrlo je važna vjera u sebe. Kako se na engleskom kaže “You can’t hate yourself healthy“, odnosno, ne možeš mržnjom prema sebi otključati zdraviju verziju sebe.

Zato te potičem da se preispitaš vjeruješ li u vlastite sposobnosti, odnosno misliš li da baš ti možeš ostvariti cilj kojeg si postavila.

Ako ti se on trenutno ipak čini kao prevelik zalogaj, probaj ga rastaviti na više manje zahtjevnih ciljeva i odaberi one za koje vjeruješ da ih možeš ostvariti. Pomoći ti može i ako u svojoj okolini potražiš osobu na koju ćeš se ugledati. Uzora. Ako je on ili ona to uspio ili uspjela, možeš i ti! U jačanju vjere u vlastite sposobnosti može ti pomoći i stručnjak, poput nutricionista.

S ovime smo došli do kraja popisa.

Umjesto potrage za vanjskim dokazima da je tvoj postavljeni cilj dobar, puno je važnije potražiti unutrašnje dokaze.

Ako si tijekom čitanja teksta pomislila na nekoga kome bi dobro došao ovaj popis, potičem te da podijeliš ovaj članak. Sharing is caring!

Do pisanja… Okreni žlicu 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)