Jednostavan vodič za planiranje prehrane – 6 koraka do uspjeha

Kada unaprijed odabireš što ćeš jesti tijekom sljedećih nekoliko dana, onda planiraš prehranu. Prehranu možeš samostalno planirati na bezbroj načina, a slijedi šest osnovnih koraka koji ti mogu poslužiti kao inspiracija. Predlažem ti da ih uzmeš u obzir, a potom sastaviš svoj jedinstven proces.

1. Odaberi dan za planiranje prehrane

Kako bi se planiranje zaista ostvarilo, preporučujem ti da odrediš točno vrijeme i mjesto za njega. Kako bi se lakše uklopilo u raspored, planiranje prehrane veži uz neku drugu ustaljenu aktivnosti, npr. prije odlaska u veliku tjednu nabavku hrane. Dodatno, kako bi ti bilo lakše stvoriti rutinu i novu naviku, ovu aktivnost nastoj učiniti užitkom. Ugodi sebi puštanjem omiljene glazbene playliste, skuhaj si kavu i odvoji vrijeme za sebe.

Odaberi dan koji ti najviše paše, a dobar izbor mogu recimo biti petak ili vikend.

2. Razmisli o obavezama u sljedećem tjednu

Nakon što si osiguraš mir i tišinu, razmisli što te očekuje sljedeći tjedan. Imaš li planirani ručak ili večeru s prijateljima? Putuješ li? Jesu li u planu neke obiteljske obaveze zbog kojih nećeš morati kuhati svaki dan? Možda ne trebaš isplanirati obroke za svaki dan, a neke obroke možda nikada ni nećeš planirati (recimo, ako si tolike sreće da ti mama redovito šalje ručak ili ti poslodavac osigurava topli obrok).

Osim toga, uzmi u obzir i koji su ti dani osobito užurbani. Za tada isplaniraj brža jela, ostatke od dana prije ili odmrzavanje nekog ranije skuhanog jela.

3. Odaberi jela koja želiš uvrstiti na meni

Jednom kada ti planiranje prehrane postane uobičajena aktivnosti, imat ćeš listu omiljenih jela s koje vrlo lako možeš odabrati ona koja želiš i možeš pripremati taj tjedan. Počni ju graditi čim prije i tako si olakšaj planiranje.

Prilikom odabira recepata imaj na umu koje sastojke već imaš u kuhinji, a lako kvarljivim namirnicama provjeri rok trajanja.

Dobro bi bilo da je većina jela koja odabereš već provjerena, da se u njihovoj pripremi osjećaš sigurno, ali daj si priliku i isprobati nešto novo. Također, rezerviraj si jedan dan kada ćeš jesti eventualne ostatke hrane od prethodnih dana.

4. Odredi koji dan ćeš pripremati koje jelo

Nakon odabira recepata, vrijeme je za njihovo raspodjeljivanje po danima. Ponovno te podsjećam – uzmi u obzir osobito užurbane dane. Odredi kada ćeš pripremati koje jelo, ali ostavi prostora za fleksibilnost. U redu je zamijeniti obroke tijekom tjedna ako se za to ukaže potreba.

5. Napravi popis za kupnju

Na temelju odabranih jela, provjeri koji ti sastojci nedostaju i sastavi popis za kupovinu. Također, provjeri trebaš li obnoviti zalihu ulja, začina, folije,…

6. Planiranje prehrane korak po korak

Na samome kraju želim ti poručiti da je svaki početak izazovan. Promjena je gotovo uvijek barem malo neugodna, ali to ne znači da se ne treba upustiti u neke nove izazove. Pronađi ono što ti najbolje odgovara, a ako već imaš neke provjerene metode, savjete ili uočene koristi, javi mi ih.

Naravno, važno je i koju hranu ćeš uvrstiti na tjedni jelovnik, a upravo time pozabavit ćemo se u sljedećim člancima. Stoga, stay tuned!

P.S. Ako ti nedostaje motivacije kako bi i ti počeo s planiranjem prehrane, preporučujem ti da pročitaš članak Planiranje prehrane – 7 razloga za usvojiti ovu vrijednu naviku.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)