Uz ova 4 ključna pitanja odluči trebaš li koristiti zeolit

Zeolit je mineral kojemu se u zadnje vrijeme pridaje sve više pozornosti. Osim u kozmetici i proizvodima za njegu, vjerojatno si čula da se može koristiti kao dodatak prehrani i sredstvo za smanjenje količine teških metala u hrani.

Prijateljica me zamolila da joj pomognem odlučiti treba li ga koristiti ili ne, a iz toga se izrodio ovaj članak.

Upravo zbog toga što se neki novi fantastičan suplement svako malo pojavi na tržištu, na primjeru zeolita provest ću te procesom koji ti može pomoći da se odlučiš trebaš li uzimati određeni dodatak prehrani ili ne. Ta ključna pitanja možeš primijeniti i na bilo koji drugi suplement. Zato sada uzmi papir i olovku i zapiši odgovore na pitanja.

Prvo pitanje: Koje su odlike ovoga suplementa?

Dodaci prehrani s razlogom u sebi imaju riječ dodatak. Potrebne hranjive sastojke zdrava odrasla osoba može unijeti pravilnom prehranom, stoga oni nisu nužni. Ipak, dodaci prehrani mogu biti korisni za krpanje pukotina u prehrani ili načinu života. Zato je prije nego što se odlučiš posegnuti za određenim dodatkom prehrani dobro proučiti kako on djeluje.

Što je zeolit?

Zeolit je naziv za skupinu mineralnog kamenja koje odlikuje izvrsna sposobnost ionske izmjene. To znači da on može otpustiti ione i male molekule koje su vezane za njega i primiti one koje mu se nađu u okolini. Iako postoji više od 60 vrsta prirodnih zeolita, najrasprostranjeniji u prirodi kao i najčešći oblik koji se danas koristi u ljudi je klinoptilolit i njegovi prerađeni pripravci (TMAZ, PMA i PMAO2).

On nije poput klasičnog dodatka prehrani. Ne sadrži vitamine ili minerale, već je prvenstveno zadužen za eliminaciju nepoželjnih sastojaka.

Zeolit je izgrađen od mreže atoma aluminija i silicija povezanih s atomima kisika. Unutar te mreže nalaze se šupljine u koje mogu ući razne male molekule i metalni ioni. Upravo zbog toga zeolit ima sposobnost privlačenja toksičnih sastojaka, osobito teških metala, amonijaka i drugih manjih molekula, te njihovog uklanjanja iz okoline, npr. vode, probavnog sustava ili površine natopljene hrane. On može djelovati kao:

  • detoksikacijsko sredstvo uklanjanjem štetnih sastojaka poput mikotoksina, amonijaka, nitrata, teških metala i drugih manjih molekula
  • donator ortosilicijeve kiseline koja dodatno potiče izlučivanje teških metala iz organizma
  • antioksidans stabilizirajući slobodne radikale
  • imunomodulator djelujući protuupalno

Klinoptilolit se smatra sigurnim za čovjeka. Iako na sebe veže ione metala, do sada provedena istraživanja pokazala su da ne utječe na razinu mikronutrijenata u organizmu, već selektivno na sebe veže toksikante i teške metale, čak i nakon dugoročne primjene. To je dobra vijest i znači da čak i ako ti se ne pokaže korisnim ne bi trebao ugroziti tvoje zdravlje.

Drugo pitanje: Što s njegovim unosom želim postići u svom životu?

Dodatak prehrani može imati fascinantne koristi. Međutim, ako on ne pomaže tebi osobno riješiti neki specifičan problem, tada ga radije preskoči. Nemoj niti jedan dodatak prehrani uzimat zato što to svi rade. Informiraj se zato što su dodaci prehrani izrazito koncentrirani izvori određenih sastojaka koji kada se s njima pretjera mogu djelovati nepovoljno. Uostalom, nisu niti jeftini.

Kada bi zeolit mogao biti koristan?

Zeolit se uspješno koristi u industriji, kozmetici i prehrani domaćih životinja, a u zadnjih nekoliko godina izrazito je postao popularan i kao dodatak prehrani te sredstvo pomoću kojega se može smanjiti količina pesticida i teških metala u voću, povrću i žitaricama.

Prije nego što kreneš čitati sve moguće koristi, važno je naglasiti da za sada vjerojatno postoji više pitanja nego odgovora vezano uz primjenu zeolita. Međutim, dosadašnja istraživanja pokazala su da se isplati dalje istraživati.

Uklanjanje toksičnih sastojaka

Klinoptilolit na sebe može privući teške metale i druge manje molekule iz okoline. Budući da se on ne razgrađuje u probavnom sustavu čovjeka, oni sastojci koje na sebe veže, izlučuju se stolicom. Primjerice, kod pušača pomaže ukloniti kadmij iz organizma, nakon kemoterapije i radijacije može ubrzati eliminaciju nastalih nusprodukata, a uspješan je i u uklanjanju amonijaka iz crijeva.

Povećane količine amonijaka mogu biti posljedica neuravnotežene prehrane, prehrane koja je osobito bogata proteinima (npr. kod profesionalnih sportaša), a prisutne su i kod osoba sa sindromom iritabilnog crijeva, ulceroznim kolitisom i rakom debelog crijeva pa se zeolit može koristiti kao dodatak standardnoj terapiji.

Ublažavanje različitih probavnih tegoba – propusnosti crijeva, GERB-a, gastritisa i dijareje

Istraživanje provedeno među profesionalnim sportašima pokazalo je potencijal klinoptilolita za učvršćivanje ovojnice crijeva. Oni se često znaju suočiti s gastrointestinalnim problemima koji su u jednu ruku posljedica oksidacijskog stresa uzrokovanog intenzivnom tjelesnom aktivnosti. Klinoptilolit djeluje antioksidacijski što u kombinaciji s pozitivnim učincima na crijevnu mikrobiotu može smanjiti upalu i propusnost crijeva te naposljetku ublažiti neugodne probavne smetnje.

Osim toga, klinoptilolit bi moga pomoći u ublažavanju dijareje, GERB-a kao i gastritisa uzrokovanog nesteroidnim protuupalnim lijekovima. 

Dislipidemija

Klinoptilolit je pokazao potencijal i kod terapije dislipidemije. Suplementacija sa šest grama dnevno dovela je do smanjenja razine ukupnog kolesterola i LDL-a. Međutim, nakon prestanka suplementacije vrijednosti su se vratile na početne. Pretpostavlja se da bi ovaj učinak mogao biti posljedica antioksidacijskih svojstava zeolita kao i elemenata u tragovima koji se prirodno nalaze u zeolitu, poput ortosilicijeve kiseline.

Uklanjanje pesticida i antinutrijenata u hrani

Osim toga što klinoptilolit možemo pojesti ili popiti te mu tako omogućiti djelovanje u probavnom sustavu, istražuje se i može li on smanjiti ostatke pesticida u svježem voću, povrću kao i žitaricama.

Poznato je da zeolit uspješno uklanja pesticide iz vode u koju se doda, što je korisno prilikom pročišćavanja voda u poljoprivrednoj proizvodnji. Međutim, pojavio se trend namakanja namirnica u vodi uz dodatak zeolita, a sve s ciljem smanjenja količine teških metala i nitrita. Iako je dokazano da može smanjiti količinu kadmija, žive, arsena i nitrita, istraživanja su i dalje u začecima te je potrebno dodatno ispitati točne doze i vrste klinoptilolita koje su učinkovite.

Ipak, moram napomenuti da su količine pesticida i teških metala koje se mogu nalaziti u hrani propisane zakonom i ne smiju ih prekoračivati. Dakle, oni ne bi trebali biti izvor zabrinutosti za prosječnog čovjeka. S time rečenim, u ranjivim skupinama, poput trudnica i djece, može biti korisno dodatno smanjiti unos pesticida, a ekološka hrana zna biti puno skuplja pa pranje plodova sa zeolitom može biti prihvatljiva alternativa.

Treće pitanje: Koliko ga dugo i u kojoj dozi trebam uzimati da bih postigla to što želim?

Kada je riječ o dodacima prehrani, količina je bitna, i navedena u uputama za korištenje. Jer doza naposljetku određuje kako će određeni sastojak djelovati.

Kako koristiti zeolit?

Zeolit se najčešće nalazi u obliku praška. Preporučuje se konzumirati ga pomiješanog s čašom vode pola sata prije ili poslije obroka, od 3 do 10 grama dnevno. Prilikom uzimanja klinoptilolita važno je unositi dovoljno tekućine jer on na sebe dodatno veže i vodu. Trajanje suplementacije ovisi o učinku koji se želi postići i vrlo je individualan.

Prije upotrebe klinoptilolita, trudnice, dojilje, djeca i bolesni pojedinci svakako se trebaju posavjetovati sa svojim liječnikom.

Četvrto pitanje: Kako on zaista djeluje na mene?

Nakon što prođe neko vrijeme od uvođenja novog dodatka prehrani, procijeni koliko je on zaista djelotvoran. Kako bi to učinila, provjeri sljedeće:

  • Kako se osjećaš nakon nekoliko tjedana korištenja suplementa?
  • Uočavaš li neke pozitivne promjene?
  • Uočavaš li neke neželjene učinke?
  • Postoje li parametri u krvi koje možeš provjeriti?
  • Trebaš li ga nastaviti koristiti?

A ako imaš bilo kakvih dodatnih pitanja, slobodno mi piši na iva@okrenizlicu.com.

Literatura:

  1. Cutovic, M., Lazovic, M., Vukovic-Dejanovic, V., Nikolic, D., Petronic-Markovic, I., & Cirovic, D. (2017). Clinoptilolite for Treatment of Dyslipidemia: Preliminary Efficacy Study. Journal of alternative and complementary medicine (New York, N.Y.), 23(9), 738–744. https://doi.org/10.1089/acm.2016.0414
  2. Kraljević Pavelić, S., Simović Medica, J., Gumbarević, D., Filošević, A., Pržulj, N., & Pavelić, K. (2018). Critical Review on Zeolite Clinoptilolite Safety and Medical Applications in vivo. Frontiers in pharmacology, 9, 1350. https://doi.org/10.3389/fphar.2018.01350 
  3. Mastinu, A., Kumar, A., Maccarinelli, G., Bonini, S. A., Premoli, M., Aria, F., Gianoncelli, A., & Memo, M. (2019). Zeolite Clinoptilolite: Therapeutic Virtues of an Ancient Mineral. Molecules (Basel, Switzerland), 24(8), 1517. https://doi.org/10.3390/molecules24081517 
  4. Cutovic, M., Lazovic, M., Vukovic-Dejanovic, V., Nikolic, D., Petronic-Markovic, I., & Cirovic, D. (2017). Clinoptilolite for Treatment of Dyslipidemia: Preliminary Efficacy Study. Journal of alternative and complementary medicine (New York, N.Y.), 23(9), 738–744. https://doi.org/10.1089/acm.2016.0414

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)